"NI SÅVER SOM HÄSTAR"

Texen som användes som rubrik är tagen från en lapp som skrevs under lördagen. Vi hade spelat rollspel hela natten och sov därför länge. Två av spelarna åkte hem innan jag rest mig ur sängen. En av dem visade sig dock ha lämnat ett meddelande, där det ursäktades för att vi lämnades att städa upp röran, eftersom han anser att vi, när han skriver lappen "SÅVER SOM HÄSTAR".


Aldrig mer överdos


I övrigt bestod rollspelstimmarna av att trycka i sig fyra dagsbehov av energi och sedan fylla sig med koffein och andra kemikalier med uppiggande effekt. För tydlighetens skull: vi drack energidryck. Mycket sådan. Lite för mycket. Möjlige skulle effekterna vi uppnådde av denna överdos kunna liknas vid en bakfylla. Jag kan dock inte säga att jag har rätt att göra den jämförelsen, eftersom mina erfarenheter av alkohol är mycket få. Men ändå, illamående och huvudvärk.

En annan mycket tydlig likhet mellan alkohol och energidryck är ingen av dem är bra för levern. När man ser tecken på leverskador i spegelbilden då man dagen efter rollspelet borstar tänderna, borde man förstå att det inte är bra. Det har jag nu gjort, precis som Rasmus.


Everything is everything (eller något annat självklart)

Idag var inte en av mina favoritdagar. Musikaliskt kaos och spådomar om totalt misslyckande med konserten imorgon, intensivt pengaslösande och aptitförstörelse. Göra egna pizzor och sjunga med i Utan dina andetag, istället för att byta låt, känna att det inte riktigt är så bra som det har verkat. Är det jag som omedvetet har ljugit för mig själv, eller är det bara så att jag inte kände så förrän nu?  Tänker jag för mycket igen?

Det är då man tittar på dagens höjdpunkter. Fler kramar, 40 kronor spenderade på att inte höra sin vän och diskutera spännande händelser, fjantsjunga dåliga julsånger och återigen inse att jag inte har hittat någon musik värd att hata än, våga sjunga seriöst och högljutt mitt på stan.

Och jag vet inte vad jag ska tro längre. Jag vet inte om framtiden kommer bli som Even if it kills me eller om Together we'll ring in the new year kommer vara en bättre beskrivning på årets slut. Men det visar sig nog. Jag hoppas dock på det första alternativet.

Ännu en sömnlös natt, med Teenage dirtbag spelande på lite för hög volym. Klockan är ju nästan halv elva. Grannarna kan ju vilja sova. Vi byter till Let it be och låter bli att strunta i att nämna att jag sjöng på överproducerad r'n'b tidigare under kvällen. Sedan blir det nyckelskrammel och fejkat långskrik i Given up. Tänker lite på första terminen i gymnasiet, byter låt igen och bestämmer mig för att låta bli att babbla på om vad jag lyssnar på, vilket leder till att blogginlägget tar slut med att jag nämner att jag lyssnar på Du får göra som du vill.

Erik + energidryck = bloggläsarnatt

Och är det bara jag som skrattar åt samhället och mig själv, när jag läser uråldriga blogginlägg och hittar detta?

Klockan är snart tjugo över två. Om sju timmar börjar jag skolan. Jag kommer troligen sova ungerfär två av dem.

Manliga könsorgan i Norge? (För att få ännu en intresseväckande rubrik, eller något i den stilen)

Det var för övrigt Vapen & Ammunition som spelades flitigt under den resan jag nämnde i förra inläggets rubrik. Då var vi på väg hem från kusinerna i Stokmarknes, en väldigt liten norsk stad, som av någon anledning har fått en egen flygplats. Vi hade bara en skiva. Tio låtar Kent. Jag skulle fylla tolv. Om det kändes intressant. Hur som helst. Det var en mysig hemresa, där vi stannade för att ta bilder på midnattssolen i en dimtäckt dal. Mycket vackert. (Att det mesta är bättre i minnet, är dock något helt annat.)

Det jag ville säga var att detta minne är skadat. Namnet på det ovan nämnda Kentalbumet har nämligen använts i ett helt annat sammanhang. Det går dock att koppla bort. Jag måste inte tänka på det viset, men kan om jag vill. Valmöjligheter? Jo, lite så. (Nej, jag har ingen aning om varför jag ville säga det.)

Jag kunde inte sluta tänka på att lyssna på Kent, sittande i en hyrbil, på väg till Kiruna, när jag skulle skriva rubriken, så det var vad som skrevs

När jag gick hem från bussen i måndags såg jag två bröder. De ena var i högstadieåldern och den andra var troligen i närheten av tio. Att se hur den stora killen retade, kastade snö på och (som det så icke-vackert heter) mulade sitt betydligt yngre syskon, som enbart försökte komma hem och få pulkan med sig, tills den lille killen började gråta, fick mig att tänka på hur hemska syskon kan vara mot varandra, men framför allt började jag fundera över vad det var som drev den äldre av bröderna till denna elakhet.

Nu säger jag inte att jag aldrig har varit elak mot min bror. Jag har varit hemsk och sist jag tänkte för mycket på det, hatade jag mig själv i två månader. Men när jag tänker på hur jag hamnade i de situationerna, inser jag att det handlar om att jag stängde ut min bror, på samma sätt som jag stängde ut alla andra under min tid på mellan- och högstadiet. När han inte fick den uppmärksamhet han ville ha, började han retas. Jag gjorde likadant och vi blev jättearga på varandra. Eftersom jag var störst (av oss två, min syster har ännu inte nämnts), fick han det värre än mig, medan jag fick arga föräldrar på mig.

Annat var det med min syster och mig. Visst fungerade vi inte alltid så bra. Jag kommer ihåg att hon låste in mig och två av mina vänner i mitt rum, vilket nästan gjorde att vi klättrade ut genom fönstret, när det var dags för dem att gå hem (det bör nämnas att mitt rum låg på övervåningen). Men det var också hon som gjorde kexgröt åt mig (mariekex och vatten, det var godare då än det är nu), som lärde mig läsa och räkna och som alltid kan få mig att le.

Hur kommer detta sig? Jag hade i högstadiet en klasskamrat som hade kommit fram till en mall som visade hur man var som person, beroende på vilken kronologisk plats man hade i syskonskaran. Jag var väldigt nyfiken på den, för den verkade stämma, men jag fick den aldrig förklarad för mig. Jag var dock väldigt lättlurad under den tiden. Det kan bara ha varit något han hittade på. Han berättade ju aldrig om den. Han frågade bara alla om de var äldst, yngst eller befann sig någonstans däremellan, jämfört med deras eventuella syskon. För det fanns en mall över de som inte hade några syskon också.

Egentligen ville jag återigen säga förlåt för alla gånger jag varit taskig mot mina syskon. Nu blev det ett ganska långt blogginlägg istället. Men då finns det ju någonting att läsa, om någon nu känner att det är intressant att veta att jag varit taskig mot mina syskon. Syskon bråkar ibland. Det tror jag är allmänt känt.


Musical regression. (För att jag ibland tänker på engelska)

Jag började bara tänka på att mina musikval just nu väldigt mycket liknar högstadiets lyssnande, då jag till största delen parasitiskt levde snyltande på andras mp3-spelare. Etsat i mitt minne finns fortfarande min egen falsettsång till My December under en lång dag i Vilsta, spelad ur Jespers iPod, spansklektioner med Linkin Park och Korn via Simons spelare av samma typ (den med skärmen som bara fungerade till 25%) och hur jag länge trodde att jag var ensam om att lyssna på den här låten. Bandet också för den delen.

Men när den tiden hade passerat, hade det visat sig att jag var kär i en klasskamrat utan att inse det själv (något som ledde till hånfulla juldikter och en förvirrad Erik), att nästan hela klassen redan hade Don't you fake it på sina mobiler, att jag blev Döds-Erka på ett vandrarhem i Barcelona (då jag kvävdes av en mängd täcken), att det finns människor som gör nästan vad som helst för att hamna högre upp i högstadiehierarkin, att likgiltighet är väldigt effektivt när man vill att folk ska sluta kasta glåpord mot en och att det inte var så smart att dra sig undan från alla som brydde sig.

Nu har jag ältat lite. Dags att göra det jag skrev under på att göra.

Först ska jag bara låta bli att ta upp stämningen i Part of me.


We're not alone, just lonely all of the time

as winter strangles at the shoreline
division locks the door and confiscates the key
all freezerburn and arctic research
the time has passed for parting glances
there's no romance, there's no sign
of the things that used to be


En svunnen musikskatt som leder till ny musiklycka. Och jag funderar över varför den inte fick vara med de senaste fyra månaderna. Det finns inget bra svar. Låten som inte fick vara med, men som ändå nämndes, verkar nu på något vis avrunda det nyligen passerade halvåret. Lite mer ältande kommer det nog bli, för det är så jag fungerar.


Gitarrsträng runt armen, ett rakat ben och för trettionittionde gången lyssnande på <i>Not asking you to leave</i>, funderande över om det kommer bli något utvecklingssamtal imorgon eller eller ej, osäker på huruvida det kommer finnas möjlighet att äta innan hemkomsten, orolig för att rösten inte kommer hålla fram till adventskonserten. Det är jag.


Nu ska jag hänga tvätten.


I've begun...

Idag haltar internetuppkopplingen och påminner mig om att man inte alltid har lika mycket flyt som jag hade igår. En dag som sannerligen visade hur sjuk den senaste veckan har varit. En och en halv dags förtvivlan vände plötsligt och på något vis gick det inte längre att vara ledsen. Med lite värk och en del lättnad, nyfunnen motivation och på något vis också en glädje, var det dags att ta sig an tisdagen, som innehöll sång, gitarrlektionsbrist och en hel del skratt. Att glädjen inte försvann när jag kom hem, var något som förvånade mig mycket. Dagarna fortsatte att låta bli att dra ner mitt humör. (Eller var det jag som lät bli att göra det? Följde jag en uppmaning?)

När jag nådde busshållplatsen på fredagsmorgonen, hade jag redan fått ett leende jag varken ville eller kunde bli av med. Några extra hjärtslag slog för all glädje som fått liv under veckan, men framför allt för vad som hänt kvällen innan. Att få läsa om det på morgonen var mig en enorm glädje. Kärleken hittades nu någon annanstans. Och jag hoppas den håller sig intakt länge. (Samtidigt undrar jag över vad som kommer hända i en annan del av världen. För det kan ju bli något av det också. Jag hoppas på det). För jag vill se mina vänner glada. De förtjänar det.

Hela fredagen var gemenskap och glädje. Att gå från en vän till andra och alltid veta att det fanns någon att umgås med, kändes bra. Att flera gånger få se människor man inte väntat sig, var också mycket trevligt. Kramar och skratt. Tack för det, mina vänner.

Nu ska det bli lite familjegemenskap. Film med en bror (jag har väl inte fler?) och godis.

Ha det fint.


Ch-ch-ch-ch-changes

För nio månader sedan satt jag på en restaurang i Spanien och hade en trevlig stund, till skillnad från majoriteten av den övriga semestertiden. Skoltröttheten hade satt in och det enda jag kunde tänka på, var att jag hade åtminstone ett halvår kvar innan jag kunde byta utbildning. Jag hade fullständigt glidit in i den grå vardagen. Inte ens musik fanns det. Bara en kub, som gav underhållning några minuter i taget, men när det gjorts mer än hundra gånger, blev det också en del av den grå vardagen. Jag trodde inte ens att jag skulle få bli estet efter sommarlovet. Så det var två och ett halvt års grå vardag kvar. Motivationsbristen var det som hindrade mig från att göra något åt det.

Nu sitter jag här och inser hur mycket som har hänt under dessa nio månader. Hur det känns som att det här året har haft större inverkan på mig än någon annan tid i mitt liv. Åtminstone åt det positiva hållet. Mycket av det insikter från jobbiga upplevelser. Och positiv utveckling är nog bra.

Tillförlitligt

Jag visste inte att ord beskrivande känslan av otillräcklighet kunde beröra mig till tårar, förrän igår. Och med tårarna rinnande ned längs kinderna kunde jag inte förstå hur jag förtjänade att ha en så fantastisk vän. Jag ville bara säga tack.

Samtidigt har jag svårt att förstå hur jag vågade lita på honom, efter att precis ha blivit lämnad med tusentals frågor, när den person jag senast vågade berätta något (nästan allt) för försvann. Förkrossad och förvirrad, rädd för världen i allmänhet. När allt man trodde på kollapsar, vet man inte längre vad man ska tro. Men tanken på att leva utan att lita på någon skrämdes för mycket. Jag vågade inte låta bli att ta risken igen. Kanske skulle jag bli sårad igen, men chansen fanns också att jag skulle kunna få någon att prata med. Prata om saker med betydelse. Berätta sånt jag inte vågat säga till någon. Det fanns en chans att det skulle bli bra. Jag försökte. Nu skriver jag om hur glad jag är att jag gjorde det.

Sound of silence

Och jag kan inte låta bli att tänka på symboliken i att snön kommer nu. Men jag läser kanske in för mycket i vädret. Hur som helst är det återigen kallt på riktigt. Gallerian verkar fyllas med ännu fler ungdomar. Väktarna håller dem i rörelse, så att grupperingarna görs om. Tanken på att man skulle kunna lära känna allihop om man bara kom på något att säga, tränger sig in i huvudet. För det är väl det som brukar vara mitt problem - att få ur mig ord? Kanske dömer jag undermedvetet ut mina tankar innan de fått en chans.

Emotional amplification

Jag trodde att jag skulle blåsa upp en ny storm, att jag skulle finna mig själv i en ny grop, som givetvis skulle grävas djupare av mina tankar, att jag skulle tröttna på att låta bli att skriva ner hur ledsen jag var och sedan läsa mina egna inlägg och döma mig själv. Men livet valde att visa sig osannolikt igen.

Hur ledsen kan man vara, när människor visar sig vara så underbara att man blir tårögd av glädje? Hur kan man låta bli att ha roligt, när det finns människor som kan göra vad som helst till ett skämt? Och sen är det ju väldigt roligt att återvända till högstadiet. Musikmässigt alltså. Ny musik från en del av min musiksmak, som inte har uppmärksammats på länge. Och när man kan lyssna på dessa depptexter och skratta, påminns man om att livet kan vara ganska fint ibland, om man bara försöker se det så.

Jag säger inte att hjärtat mitt inte ännu värker. Det känns dock inte som något större hinder. På ett sätt känns det bra. När man dunsar, känns allt mer. Om man då mest upplever sådant som är positivt, känns allting plötsligt väldigt bra. Eller är det dags att bli "randig"? Ganska breda ränder, men det är fortfarande samma mönster. (Jag förväntar mig inte att det ska vara förståeligt för alla.) Hur som helst är det bra att livet känns ordentligt. Jag brukar tycka att mitt liv känns för lite.

That's what you get when you let your heart win

Bara för att det hördes i hörlurarna. Och lite för att det handlar om att få hjärtat att inse när det är dags att lugna ner sig. Att det frenetiskt bankar på, gör bara allting värre. Och känslan består. Ingen aning har jag om hur länge den kommer vara kvar. Troligen kommer den stanna länge. Och jag antar att jag inte hela tiden kommer tycka att det är helt okej, men just nu känns det så. Fullt överkomligt.

Silence is ringing in my head, stuck on repeat.

Och jag har fortfarande inte något att säga.

Think before you make up your mind (but don't think too much)

Fortfarande inget svar. Men vet man någonsin vad som kommer att hända? Hur skulle man kunna göra det?

Och det går inte att skriva vad som helst. Jag är bäst på att tänka sönder det jag tänker skriva, så att det tas bort.

Och sen då?

Det här är så konstigt. Men jag väntar på att känslorna ska hinna ifatt huvudet. Som om jag förnekar det som har hänt, hålls de ifrån mig. Men jag har vant mig. Jag vet hur jag fungerar. Det kommer.

A new day will come...

Sittande i köket finns bara en tanke: vad händer nu?


Musik?

Återigen skräms världen. En bild på ett blodigt handfat bekräftar de vaga aningarna om rakbladsromantik och ostämda fiolljud i en ödslig korridor inger skräckfilmskänsla. Och nyheten om att någon fått en hörselskada. Samtidigt är dagen roligare än de föregående. Och jag förvirras.

När läraren glömmer bort en lektion med sina elever, undrar man smått om man märks.
När man är den enda i gruppen som inte klarar av gehörs-testet, fast det låter som att man är den som tränat mest, börjar man undra om man klarar av kursen.
När man bara hör sig själv sjunga under körlektionen, med många av klasskamraternas blickar riktade mot sig, blir man plötsligt lite osäker på hur det var man skulle sjunga.
När man återigen märker att man inte riktigt känner människorna man umgås med, blir man lite rädd och hoppas att tankarna som kommer virvlande inte är verklighet.

När skrivandet inte vänder tankegången, vet man att det är något annat som behövs.

Och med lite musik är det löst. Töm huvudet. Bara sjung.


Ordglädje

Att ord kan framkalla glädje fattas det väl tvivel om (kanske fattas det inte, men det finns inte, om det nu blev förståeligt)? Men oftast är det då kombinationen av ord som bringar den positiva känslan. Den ordglädje jag tänkte skriva om i detta inlägg är dock av en annan art. Den skapas av enstaka ord, som används mycket sällan.

Som exempel hade jag kunnat skriva ordet "vokabel" i förra meningen, istället för "enstaka ord". Det hade varit ett glädjeämne i min värld - att gå in på en blogg och överraskas av ett sådant ord när jag läste. Om någon hade gått iväg föra att införskaffa förplägnad, eller åkt hem för att traktera, hade jag nog fnissat. Samma sak är det med kväde. Vissa ord är bara glädjegivande. Några av dem är roliga, men i många fall gör de mig bara glad. Så i min språknördighet slår jag nu fast att jag har en fäbless för ord. (Ordet fäbless är dessutom anledningen till att det här inlägget skrevs.)


Det löser sig

Just nu behöver jag påminna mig själv om det.


For the first time in a long time

Efter fyra dagar av skolgång har jag insett hur mycket av min regellydnad som försvunnit. Att missa en lektion är inte längre något min mage vrider sig i krämpor över, medan huvudet skriker vad ska du göra om någon upptäcker det?

Torsdagen var en läskig dag. Världen bestämde sig för att skrämmas. Sånger vilka sjöngs av småbarn hördes strömma ur mobiltelefoner medan det talades om en förlovning mellan en sextonåring och hans trettonåriga flickvän. Utrop som "jag vill också bli förlovad" ljöd i källaren och jag undrar hur mycket av chocken som var synlig genom mina ögon. Vad driver dem till den tanken? Rädsla för ensamhet? Jag förstår inte tanken.

Att den biologiska klockan kan börja ticka och få människor att vilja skaffa barn är något jag kan förstå. Det är hormonellt och handlar om att en av de drifter alla levande varelser har är att egoistiskt föra sina egna gener vidare. Men det här är något helt annat.

Men torsdagen var också första gången på flera år som jag fick en adrenalinkick av körsång. Efter snart tre månader av halvdan kör, blev det till slut bra. Låter lovande inför morgondagen.

(Nej, jag kan inte hålla mig till ämnet. Men jag vet inte om jag vill det heller.)


I've got all these thoughts just floating through my brain

Balans? Finns det sådan? Jag förstår inte riktigt. Var det dumt av mig att vilja stanna lite längre, när jag mådde bra av att vara där? Att något skulle hända visste jag ju, men hur skulle jag kunna veta att det skulle gå ut över andra? Är jag dum som mår dåligt över ett val som jag tyckte var rätt när jag gjorde det? Så måste det vara. Onödigt att må dåligt. Jag visste ju inte vad som skulle hända där då. Och jag ville stanna kvar. Alltså: jag tänker inte må dåligt över mitt val. (Och sedan kan jag vara nöjd med att jag avvärjt en onödig känsla. För att må dåligt över ett val man inte ångrar är väl onödigt?)

Hur kommer det bli med min ekonomi. Kommer den bli obefintlig? Kommer jag slutligen kunna motivera mig vid ett tillfälle då det faktiskt är möjligt att göra något (i det här fallet någon helt annanstans än på ett tåg bort från någon jag älskar, till en plats där jag inte längre känner mig hemma, med tårar fallna på tröjan och sätet, som ej ännu torkat - det är inte idealiskt (ideelt, hihi) när man vill förändra något)? Ska jag sluta fundera över hur det kommer att bli? ska jag försöka leva mer i nuet? Borde jag bli en mer impulsiv människa? Borde jag fundera över det? Finns det något man borde göra? Trasslar jag in mig i mina egna tankar igen? Analyserar jag sönder tankarna? Jag tror det. Lite för mycket funderande.

O, dessa frågor. Det slutar inte. Men det är bra att tänka, har jag hört. Så det kanske är bra.

(Ett värt inlägg?)


RSS 2.0